Translate

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

10η ΦΙΛΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ (Καλάβρυτα Αχαΐας) 28/29/30 Νοεμβρίου 2014!!!



ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
10η  Φιλική Συνάντηση 2014

1η Ημέρα Παρασκευή

12.00 -19.00 Αφίξεις εκδρομέων.
19.00   Υποδοχή - γνωριμία – τακτοποίηση.
20.30   Δείπνο σε παραδοσιακή ταβέρνα.




08.00 - 09.00 Πρωινό στο ξενοδοχείο.
09.15 - 14.00 Ξενάγηση στην Ι.Μ. Αγίας Λαύρας,  στο Σπήλαιο Λιμνών και στο Εργοστάσιο του αγροτικού συνεταιρισμού Καλαβρύτων.
14.00 - 15.30 Γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα.
15.30 - 17.30 Ελεύθερος χρόνος.
17.30 - 17:45 Άφιξη συνέδρων.
17.45  Έναρξη - Συζήτηση θεμάτων Δ.Ε.Α.
19.15   Διάλειμμα.
19.15-19.30 Άφιξη Επισήμων.
19:30 Χαιρετισμοί επισήμων – Εκδήλωση τιμής στον ιδρυτή της IPA, Arthur TROOP για τα 100 χρόνια από την γέννηση του.
20.00 Εκδήλωση μνήμης για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα / Προβολή βίντεο / Κεντρική ομιλία.
21:00-21:15 Ερωτήσεις- Απόψεις .
21.30 Επίσημο δείπνο.




3η Ημέρα Κυριακή

08.00-09.00 Πρωινό.
09.15 Ξενάγηση στην πόλη των Καλαβρύτων - Καθεδρικός ναός - Μουσείο Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος.
11:00 Μετάβαση πεζοί στον τόπο θυσίας - Κατάθεση στεφάνου.
12.15 Αναχώρηση εκδρομέων
13.00 Προαιρετικό γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα στο Πλατανόδασος του Πλανητέρο.
*Στην άφιξη ή στην αναχώρηση θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην Ι.Μ. Μεγάλου Σπηλαίου
**Όποιοι επιθυμούν μπορούν στην επιστροφή να επισκεφτούν και να προσκυνήσουν στον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα που εορτάζει εκείνη την ημέρα.






            
ΓΕΝΙΚΑ...

    Τα Καλάβρυτα είναι ορεινή κωμόπολη του Νομού Αχαΐας. Είναι χτισμένα στις πλαγιές των Αροανίων (Χελμός) σε υψόμετρο 737 μέτρων. Αποτελούν έδρα του ομώνυμου δήμου και ο πληθυσμός τους σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 1.674 κάτοικοι

Ιστορία
Τα Καλάβρυτα είναι χτισμένα στην θέση της αρχαίας Αρκαδικής πόλης Κύναιθας ή Κυναίθης. Το όνομα Καλάβρυτα (καλές βρύσες) φαίνεται να το απέκτησαν την εποχή της Φραγκοκρατίας τον 13ο αιώνα μ.Χ. όταν αποτέλεσαν έδρα μιας από τις 12 Βαρωνίες του Πριγκιπάτου της Αχαΐας με πρώτο Βαρώνο τον Όθωνα ντε Τουρναί (Othon de Tournay) που έκτισε το κάστρο του πάνω στα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας Κύναιθας. Στη γαλλική παραλλαγή του Χρονικού του Μορέως αναφέρεται ως Calovrate.

Το 1430 τα Καλάβρυτα γίνονται έδρα μιας από τις τρεις ανεξάρτητες βυζαντινές ηγεμονίες (δεσποτάτα) στις οποίες είναι χωρισμένη πλέον η Πελοπόννησος, με πρώτο δεσπότη το Θωμά Παλαιολόγο. Δύο χρόνια αργότερα την δεσποτεία των Καλαβρύτων αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο οποίος διατηρεί τη θέση αυτή μέχρι το 1443.
Η περιοχή των Καλαβρύτων συμμετείχε τόσο στην επανάσταση του 1770 όσο και του 1821. Στην πρώτη περίπτωση ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Παρθένιος κήρυξε την τοπική εξέγερση ενώ το 1821 στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας των Καλαβρύτων κηρύχτηκε επίσης η επανάσταση από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και τους οπλαρχηγούς της Πελοποννήσου που είχαν συγκεντρωθεί εκεί (βλ. και Δοξολογία στην Αγία Λαύρα). Στα Καλάβρυτα οι πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Τούρκων που λαμβάνουν χώρα ήδη από τα μέσα Μαρτίου του 1821 κορυφώνονται με την κατάληψη της πόλης την 21 Μαρτίου 1821. Εξαιτίας του πρωταγωνιστικού τους ρόλου στην επανάσταση του 1821, τα Καλάβρυτα πυρπολήθηκαν δύο φορές από τα στρατεύματα Ιμπραήμ, το 1826 και το 1827. Αμερικανός προτεστάντης ιεραπόστολος που επισκέφθηκε τα Καλάβρυτα το 1829 αναφέρει τις καταστροφές αλλά διαπιστώνει από τα εναπομείναντα σπίτια ότι η πόλη ήταν καλοχτισμένη. Επίσης αναφέρει ότι ήταν ήδη πεποίθηση ότι η σημαία της επανάστασης υψώθηκε πρώτα στα Καλάβρυτα από τον Γερμανό.
Στη διοικητική διαίρεση του 1836 τα Καλάβρυτα αναφέρονται με το όνομα Κυναίθη.
Η σφαγή των Καλαβρύτων
Τα Καλάβρυτα υπήρξαν μία από τις περιοχές της Ελλάδας που βίωσαν με τον σκληρότερο τρόπο τα γερμανικά αντίποινα κατά τη διάρκεια της κατοχής. Στις 13 Δεκεμβρίου 1943 ο γερμανικός στρατός κατοχής εκτέλεσε σχεδόν όλο τον ανδρικό πληθυσμό των Καλαβρύτων και έκαψε την πόλη. Για τον αριθμό θυμάτων και επιζώντων από τη σφαγή της 13ης Δεκεμβρίου αλλά για το συνολικό αριθμό των θυμάτων από την επιδρομή των Γερμανών στην περιοχή, έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς αντιφατικοί αριθμοί. Οι περισσότερες αναφορές κάνουν λόγο για περισσότερους από 800 νεκρούς. Τα Καλάβρυτα είναι σήμερα χαρακτηρισμένος μαρτυρικός οικισμός.
Τα Καλάβρυτα σήμερα
Τα Καλάβρυτα σήμερα αποτελούν πόλο έλξης τουριστών κυρίως κατά την χειμερινή περίοδο καθώς διαθέτουν μία από τις καλύτερες υποδομές χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα λόγω κυρίως του χιονοδρομικού κέντρου που βρίσκεται εκεί. Το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας. Αξιόλογους προορισμούς στην περιοχή των Καλαβρύτων αποτελούν επίσης τα δύο ιστορικά μοναστήρια, της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου, όπως επίσης το Σπήλαιο των Λιμνών κοντά στο χωριό Καστριά Αχαΐας και το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού που το διασχίζει ο περίφημος οδοντωτός σιδηρόδρομος.
Ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος
Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος εγκαινιάστηκε το 1895 και κατασκευάστηκε για να συνδέσει σιδηροδρομικώς το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα. Αποτέλεσε ένα από τα δυσκολότερα έργα για την εποχή του λόγω του ιδιαίτερα δύσβατου εδάφους, αλλά και του μεγάλου υψομέτρου στο οποίο κατέληγε καθώς ο οδοντωτός είναι ο ορεινότερος σιδηρόδρομος της Ελλάδας. Για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες ο σιδηρόδρομος κατασκευάστηκε με την τεχνική της οδόντωσης κατά την οποία το τραίνο γαντζώνεται στις ράγες στις διαδρομές που η κλίση του εδάφους υπερβαίνει ο 10%. Ο σιδηρόδρομος διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού περνώντας σε μεγάλο μήκος του από σήραγγες και γέφυρες, καλύπτοντας συνολικά απόσταση 22 χιλιομέτρων. Εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και σήμερα για τουριστική περιήγηση σε μία από τις ομορφότερες διαδρομές με τραίνο στην Ελλάδα.

Κατεβάστε τα χρήσιμα έγγραφα της φιλικής συνάντησης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 10ης ΦΙΛΙΚΗΣ ΣΥΝΑΤΗΣΗΣ word-pdf
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ word-pdf 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Τ.Δ. ΣΤΗΝ ΦΙΛΙΚΗ  word-pdf